DKB

De Koffiebrandery geeft ruimte

‘Koffiebranderij’ zoekt bewoners Iedereen een beetje eigenaar…

Regio Business december 2012

Gelijkgestemden die werken in een historisch pand waarvan ze voor een deel eigenaar zijn, dat is wat Harrie Verel voor ogen heeft. Krijgt Den Bosch na de ‘Verkadefabriek’ en de ‘Degruyterfabriek’ ook de ‘Koffiebranderij’?

Begin december komt zijn pand aan de Daviottenweg 40 vrij. In plaats van te berusten in de malaise in de vastgoedsector, ging eigenaar Harrie Verel (Schadébo Professioneel) nadenken over herbestemmingen van wat ooit ‘De Zuid-Nederlandse Koffiebranderij’ was. Meer nog, hij betrok KW1-studenten van de afdelingen ‘architectuur’, ‘bouwinfra’ en ‘meubeldesign’ bij het denkproces. De studenten kwamen met opvallende ideeën zoals ‘een medisch zorgcentrum’ en ‘een studentenhostel’. Harrie zelf kwam ook met een aantal bijzondere mogelijkheden.

 

Anders durven denken

Iedereen steunt en kreunt dat je zo moeilijk kantoorpanden kwijtraakt, maar ik heb het afgelopen jaar toch twee panden weten te verkopen. Als je gelooft in het adagium ‘de koper is geboren’, kom je tot een verkoop. Alleen moet je wel wat meebewegen met de koper, zegt Harrie kordaat. Ik ben met meer dan twintig ideeën - van de studenten, mijn vrienden en mijzelf - naar de gemeente gestapt. ‘Wat kan, wat kan niet en wat kan misschien’vroeg ik. Eigenlijk was mijn vraag “Is jullie beleidsplan in beton gegoten? Of gaat het mee met het veranderende tijdsklimaat?”. Tegelijk wilde ik de discussie over leegstand aanzwengelen”.

 

Vijftig participanten

Omdat ‘huisvesting’ als herbestemming blijkbaar afvalt (mag niet volgens de gemeente), heb ik samen met een zzp’er een compleet nieuw bedrijfsmatig concept bedacht, gaat Harrie enthousiast verder. Ik wil vijftig mensen verzamelen die samen eigenaar willen worden van dit unieke gebouw, want uniek is de oorspronkelijke ‘Koffiebranderij’ wel en dat zie je vooral binnenin het pand. Bovendien heeft het 100 parkeerplaatsen op eigen terrein (met uitbreidingsmogelijkheden). Voor een investering van 40.000 euro worden de participanten voor 2% eigenaar van een bezit dat de waarde heeft van 2 miljoen euro. Hierbij hoort het gebruiksrecht van ca. 100m² bruto ruimte (een effectieve werkplek van minimaal 40m²). De gedane investering moet achteraf gewoon verhandelbaar zijn; je verkoopt als het ware je aandelen. Het lijkt mij dat dit concept, met name voor zzp’ers, een interessante investering inhoudt. Het gebouw heeft volgens makelaars een gegarandeerde waardevermeerdering en participatie brengt meer op dan een spaarboekje.”

 

Gerda Baeyens

Koffiebranderij

Contact

Daviottenweg 40 (kaart)
5222 BH  's-Hertogenbosch

T. 073 - 74.70.166 (9.00-17.00)
M. 06 - 53.81.82.44

E. receptie@koffiebrandery.nl